विशेष : मोटोपनको महामारी
मोटोपनले निम्त्याउने मधुमेह, मुटु रोग र क्यान्सरजस्ता नसर्ने रोगबाट मर्नेको संख्या बढ्दो
मोटाउनुलाई कुनै बेला नेपाली समाजमा सुख पाएको संकेत मान्ने गरिन्थ्यो । कुनै जमघट होस् या भोज, पुट्ट भुँडी लागेकाहरूको रवाफै बेग्लै । तर, अब मोटोपन असामयिक मृत्युको मुख्य कारण बन्न थालेको छ । नसर्ने रोगहरू विश्वको प्रमुख स्वास्थ्य चुनौती बन्न थालेका छन् । अधिकांश नसर्ने रोगको प्रमुख कारणचाहिँ मोटोपन बन्दै गएको छ । विश्व स्वास्थ्य संगठनले अघिल्लो वर्ष गरेको नसर्ने रोगहरूको प्रोग्रेस मोनिटर प्रतिवेदनमा, नेपालमा नसर्ने रोगबाट हुने मृत्युदर ६५ प्रतिशत देखाएको छ, जुन भयावह हो । सन् ०१६ को तथ्यांकलाई आधार मान्ने हो भने नेपालमा १ लाख २१ मानिस नसर्ने रोगबाट प्रतिवर्ष मर्ने गरेका छन् ।
नसर्ने रोगमध्येमा पनि भयावह बन्दै गएको छ, मधुमेह । संसारमै सबैभन्दा बढी मधुमेह रोगी नेपालका दुई छिमेकी भारत र चीनमा छन् । नेपालमा पनि बर्सेनि मधुमेह रोगी बढ्दैछन् । चितवनमा मात्र २९ प्रतिशत जनसंख्या मधुमेहको सिकार रहेको तथ्यांक सार्वजनिक भएको छ । देशभरचाहिँ १० दशमलव ५ पुरुष र ७ दशमलव ९ प्रतिशत महिलामा मधुमेह छ । सहरी क्षेत्रमा यसको प्रकोप झनै भयावह छ । सहरका प्रत्येक पाँच घरमध्ये एउटामा मधुमेह रोगी छन् । त्यसैले विश्व स्वास्थ्य संगठनले यसलाई नयाँ महामारी मानेको छ ।
२८ कात्तिक अर्थात् १४ नोभेम्बर विश्व मधुमेह दिवस । एकाबिहानै काठमाडौँको महाराजगन्ज चोकमा रहेको मेट्रो अस्पतालमा करिब तीन सयजति सहरबासी एकत्रित थिए । त्यसमा सर्वसाधारण, मधुमेह रोगी, स्वास्थ्य स्वयंसेवक, चिकित्सक तथा स्वास्थ्यकर्मी सहभागी थिए । मोटोघाटो ज्यान र खाइलाग्दा देखिने केही मानिस भेला हुनुको कारण थियो– दौडिएर विश्व मधुमेह दिवस मनाउने ।
वाकाथन नाम दिइएको दौड महाराजगन्जबाट सहिद गंगालाल अस्पताल हुँदै शिक्षण अस्पताल महाराजगन्ज फर्कियो । सहरबजार जताततै शारीरिक गतिविधि कम भएको छ । अनियमित खानपान, व्यायाम शून्यप्राय: । अनेक कारणले मोटोपन बढ्ने अनि त्यसले मधुमेहलगायतका नसर्ने रोगको प्रकोप बढ्दै गएपछि मेट्रो अस्पतालले कार्यक्रम आयोजना गरेको थियो । मोटोपन र आम नागरिकमा त्यसले निम्त्याउने स्वास्थ्य संकटबारे चेतना जगाउने गतिविधि हुन थालेका छन् ।
अर्को रोचक कार्यक्रम त त्रिवि शिक्षण अस्पताल महाराजगन्जका स्वास्थ्यकर्मीले आयोजना गरे । त्यसमा मोटोपन कसरी घटाउनेदेखि मोटोपनका कारण लाग्ने रोग र निदानबारे विभिन्न किसिमका जानकारी दिइयो । शरीरको तौल घटाउन दिउँसै स्वास्थ्यकर्मी नाचिरहेका थिए । कतिले खानेकुरा र व्यायामबारे जानकारी लिए भने कतिले नि:शुल्क मधुमेह परीक्षण गरे । त्यसमा सहभागी वरिष्ठ मधुमेह विशेषज्ञ डा ज्योति भट्टराईले नेपालसँग भनिन्, “सहरी जनसंख्यामा मोटोपन घातक बन्दै गएको छ । त्यसैले मोटोपन घटाउने र स्वस्थ बन्न समाजलाई जगाउनैपर्ने भएको छ । नत्र मोटोपन देशको मुख्य स्वास्थ्य चुनौती बन्ने पक्का छ ।”
मोटोपनका कारण बोझयुक्त जीवन बाँच्नेहरूको संख्या बढ्दै गएको छ । विभिन्न कारणले अस्पताल धाउनेमध्ये करिब ४० प्रतिशत जनसंख्या कुनै न कुनै प्रकारको मोटोपनको सिकार बनेको अनुमान छ । शरीरमा चाहिनेभन्दा बढी बोसो वा मासु जमेर तौल बढ्नुलाई मोटोपन मान्ने गरिएको छ ।
बदलिएको मापक
अमेरिकालगायत पश्चिमी समाजमा महिला र पुरुषको शरीरको उचाइअनुसारको तौल (बडी मास इन्डेक्स) का आधारमा मोटोपन मापन गरिन्थ्यो । तर, अब मोटोपनको मापक नै बदलिएको छ । कुनै मानिसको उचाइअनुसार तौल सन्तुलित भए पनि भुँडीचाहिँ ठूलो छ भने ऊ नसर्ने रोगको जोखिममा रहन्छ । अहिले एसियाली देशमा महिलाको भुँडीको गोलाइ ८० सेमिभन्दा बढी र पुरुषको ९० सेमिभन्दा बढी हुनुलाई मोटो मानिएको छ । मोटोपनबाट मुक्त हुन चाहने महिलाले आफ्नो भुँडीको गोलाइ माथि तोकिएभन्दा कम राख्नैपर्ने नयाँ मापदण्ड तय भएको छ । भट्टराई भन्छिन्, “अब उचाइअनुसारको तौलका आधारमा होइन, भुँडीको गोलाइका आधारमा मोटोपन परीक्षण गर्न थालिएको छ । त्यो भरपर्दो पनि मानिएको छ ।”
मधुमेहपछि मोटोपनबाट मुटु रोग, क्यान्सर, क्रोनिक स्वासप्रश्वास, तनाव तथा डिप्रेसनलगायतका नसर्ने रोग निम्तिन्छन् । जनस्वास्थ्य विशेषज्ञ डा खेमबहादुर कार्की भन्छन्, “मोटोपनले मधुमेह, मुटु र क्यान्सर रोगको जोखिम बढाउने हो । नेपालमा यी तीनै वटै रोगको महामारी बढ्दो छ ।” क्यान्सरमा पनि ब्रेस्ट, पाठेघर र भुँडीको क्यान्सरमा मोटोपन नै कारण रहने गरेको चिकित्सकको ठहर छ । मृगौला रोगमा समेत मोटोपन कारक बन्दै गएको छ । घुर्ने, उच्च रक्तचाप, कोलेस्टोल, पत्थरीको रोग, महिनावारी गडबढ, बच्चा पाउन कठिन आदि रोग लाग्ने गरेको छ । अर्थात्, मोटोपन रोगको स्रोत मात्र होइन, आफैँ रोग पनि हो ।
शिक्षण अस्पतालमा दैनिक खानेकुराको मात्राको जानकारी लिँदै एक सर्वसाधारण | तस्बिर : भास्वर ओझा
कारण अनेक
मोटाउनुमा कुनै एउटा कारण मात्र जिम्मेवार छैन । धेरै कारणले व्यक्तिको शरीरमा बोसो बढ्छ र रोगले घर गर्छ । विगतमा खाना अपुग हुने भएका कारण मानिस पाएका बेला टन्न खाने र नपाउँदा लामो समय पनि भोकभोकै रहेर काममा खटिने गर्थे । टन्न खाने र काम गर्ने बानीले मोटोपनको सिकार बन्न दिँदैनथ्यो । तर, अहिले टन्न खाने तर शारीरिक काम नगर्ने प्रवृत्ति बढ्दो छ । मोटोपनको सिकार हुने मुख्य कारण नै जथाभावी खाने तर व्यायाम वा शारीरिक श्रम नगर्ने रहेको छ । ठिक्क खाने र भुँडीमा बोसो लाग्न नदिने हो भने नसर्ने रोगबाट मानिस टाढै रहन्छन् । मधुमेह रोग विशेषज्ञ डा ज्योति भट्टराई स्वयंले आफ्नो भुँडीको गोलाइ ८० सेमिमै सीमित राखेकी छन् । त्यसका लागि उनले सक्रिय शारीरिक जीवन अपनाएकी त छन् नै, खानपान पनि सन्तुलित छ ।
भट्टराई ब्रेकफास्टमा एउटा रोटी र एक कचौरा दाल अथवा तरकारी वा दही खान्छिन् भने बिहान–बेलुकाको मुख्य खानाको आधा हिस्सा सागसब्जी र तरकारीले लिएको हुन्छ । बाँकी आधा हिस्सामध्ये एक चौथाइ अन्न र एक चौथाइ गेडागुडी वा दूधदहीले लिएको हुन्छ । यिनै कारणले उनले ३–४ महिनामा ६ किलो तौल घटाएकी छन् । उनको तौल आदर्श स्थितिमा छ । भन्छिन्, “अन्न कम खाने, सागसब्जी र तरकारी, पानी दाल आदि बढी खाने गरेकी छु ।”
विगतमा उनी आफैँ पनि मोटोपनको सिकार भइन् । सन्तुलित खाना, दैनिक जिमखानाको कसरत अनि सक्रिय जीवनले उनी अहिले मोटोपनबाट मुक्त छिन् । कतिसम्म भने भोक लागे पनि उनी जथाभावी केही खान्नन्, भोक मार्न करिब ४–५ वटा काजु वा बदाम र पानी खान्छिन् । खानपानको अनुशासनले उनलाई नसर्ने रोगको जोखिमबाट पनि मुक्त राखेको छ । “डाक्टर नै मोटोपनको सिकार भएपछि बिरामीलाई तौल घटाऊ कसरी भन्ने ? त्यसैले धेरै मिहिनेत गरेर तौल सन्तुलित बनाएकी छु,” उनले भनिन् ।
मोटोपन बढाउने घातक तत्त्व हुन्, अत्यधिक चिनी र नुन प्रयोग । नुन धेरै खानुहुँदैन भन्ने सन्देश पहिलादेखि फैलिए पनि अत्यधिक गुलियो मानव स्वास्थ्यका लागि हानिकारक छ भन्ने सन्देश अझै पनि तल्लो तहसम्म फैलिई सकेको छैन । कोकाकोला, पेप्सी, फ्यान्टा, जुसलगायतका पेयको वर्चस्वले दूध, दही महीजस्ता खानेकुरा न्यून प्राथमिकतामा पर्न थालेका छन् । उपभोग गर्ने क्षमतामा वृद्धिसँगै नेपाली समाज अर्गानिक खानेकुराको साटो बनिबनाउ खानामा लिप्त हुन थालेको छ । त्यसैले वयस्कको अनुपातमा मोटोपनको सिकार बन्नेमा बालबालिका अझ बढी छन् । जंकफुड, अत्यधिक गुलियो र नुनिलो खाद्यपदार्थमा रोक तथा नियन्त्रणले पनि मोटोपनको जोखिम घटाउन सहयोग गर्छ । त्यसैले बालबालिकालाई चकलेट, चाउचाउ र कार्बनयुक्त पेयबाट जोगाउनु उत्तिकै जरुरी छ ।
विश्व स्वास्थ्य संगठनको तथ्यांकलाई छाड्ने हो भने कति नेपाली मोटोपनका सिकार छन् भन्नेमा ताजा तथ्यांकको अभाव छ । त्यो अभाव पूर्ति गर्न नेपाल स्वास्थ्य अनुसन्धान परिषद्ले अहिले सर्वेक्षण गरिरहेको संस्थाका अध्यक्ष डा अन्जनीकुमार झा बताउँछन् । “पछिल्लो तथ्यांक नभएकै कारण अहिले हामी मोटोपनको सर्वेक्षणमा छौँ । तीन–चार महिनापछि ताजा नतिजा आउँछ । तर, यो देशको मुख्य स्वास्थ्य चुनौती हो भन्ने स्वीकार्नुपर्छ,” उनी भन्छन् ।
परिषद्ले यसअघि सन् ०१३ मा मोटोपनसम्बन्धी विस्तृत सर्वेक्षण गरेको थियो । त्यसको निचोडमै उल्लेख छ– ‘नेपालीमा नसर्ने रोगहरूको उच्च जोखिम छ । त्यो जोखिम कम गर्न तत्कालै रोकथाम, उपचार र नियन्त्रणमा आवश्यक पहल जरुरी छ ।” स्वास्थ्य मन्त्रालयअन्तर्गत रहेको परिषद्को यस्तो निचोड सार्वजनिक भएको आधा दशक बिते पनि नेपालमा मोटोपन घट्नुको साटो बढ्दै गएको छ । विश्वमा सन् १९७५ यता मोटोपनको सिकार हुनेको संख्या तीन गुणा बढेको अनुमान छ । यो नसर्ने रोगको महामारीबाट नेपाल अछूतो हुने कुरै भएन ।
१७ प्रतिशत मोटा
परिषद् सर्वेक्षणले समेत १७ दशमलव ७ प्रतिशत नेपाली मोटोपनको सिकार भएको तथ्य उजागर गरेको थियो, सन् ०१३ मा । रोचक के छ भने त्यसमा १० दशमलव ४ प्रतिशत नेपाली दुब्लोपनको समेत सिकार भएको देखियो । साधारण तौलवाला नेपालीको संख्या त्यतिबेला ६९ दशमलव ९ प्रतिशत पाइएको थियो । अनि, अस्वाभाविक रूपमा मोटाएकाको संख्या ४ प्रतिशत । त्यो सर्वेक्षणमा संलग्न तत्कालीन परिषद् सदस्यसचिव डा खेमबहादुर कार्की भन्छन्, “धेरै नेपालीलाई त मोटाउनु भनेको रोग लाग्ने संकेत हो भन्नेसमेत ज्ञान छैन । मोटाउनु नै राम्रो ठानेर बस्ने अनि अरू रोग थपिएर अस्पताल जानेहरू बढी छन् ।”
मोटोपन बढाउने अर्को प्रमुख कारण मानिएको छ, तनाव । तनाव लिने मानिसमा मोटोपन बढ्छ । पछिल्लो समय नेपाली समाजमा विभिन्न कारणले तनाव बढ्दो छ । नकारात्मक सोचाइ, चिन्ता आदिले महिला र पुरुष दुवैमा मोटोपन बढ्दै गएको छ । पुरुषभन्दा महिलामा चिन्ता, तनाव र नकारात्मक सोचाइ बढी देखिएकाले उनीहरू मोटोपनको बढ्ता सिकार भएको बताउँछिन्, डा ज्योति भट्टराई । पैसा कमाउने वा सञ्चय गरेको पैसामा खर्चेर खाने बानीले पनि मोटोपन बढाएको छ । कतिपयमा भने वंशानुगत कारणले पनि मोटोपन बढ्दै जाने गरेको छ । केही महिला महिनावारी बन्द भएपछि पनि मोटाउने गरेका छन् । हर्मोनका कारण मानिस मोटोपनको सिकार हुन्छन् । विवाहपछि प्राय: महिलाको तौल १० किलोसम्म बढ्ने गरेको एउटा अध्ययनले देखाएको छ ।
नेपालमा सुत्केरी अवस्थामा हुने खानपानका कारण पनि धेरै महिला मोटोपनको सिकार हुन्छन् । अत्यधिक चिल्लो, माछामासु अनि कार्बोहाइड्रेटले महिलाको शरीरमा सुत्केरीपछि अत्यधिक बोसो थपिने गरेको छ ।
जोगिने कसरी
मोटोपन गम्भीर स्वास्थ्य समस्या भए पनि यसबाट जोगिने वा मुक्त हुन भने सकिन्छ । स्वस्थकर र सन्तुलित खानपान, रोकथामका उपाय अवलम्बन अनि सक्रिय जीवन, व्यायाम र जनचेतनाका माध्यमबाट यो समस्याबाट व्यक्ति, परिवार, समाज र देशले नै मुक्ति पाउन सक्छ । डा झा भन्छन्, “राज्यले मोटोपन र नसर्ने रोगलाई नियन्त्रण गर्न नीतिगत बाटो लिएको छ । अब व्यक्ति र समाज नै जागृत हुने बेला भएको छ । नत्र यसले व्यक्तिको स्वास्थ्यको मात्र होइन, देशकै स्वास्थ्यमा गम्भीर क्षति पुर्याउनेछ ।”
विज्ञहरूले मोटोपनबारे विद्यालय तहकै पाठ्यक्रम/पाठ्यपुस्तकमार्फत जागरण पैदा गर्न थाल्नुपर्ने राय व्यक्त गरेका छन् । सक्रिय शारीरिक जीवन मोटोपनबाट जोगिने भरपर्दो उपाय हो । विश्व स्वास्थ्य संगठनले बालबालिकालाई कम्तीमा दैनिक एक घन्टा शारीरिक गतिविधि/व्यायाम गर्न र अरूले कम्तीमा दैनिक ३० मिनेट यस्तो गर्न सुझाएको छ । यसो गर्ने हो भने मोटोपनले गाँज्न सक्दैन ।
सम्बन्धित
अमेरिकाले बर्सेनि निकाल्ने आतंकवादसम्बन्धी प्रतिवेदन नेपालबारे फेरिएको धारणा...
नेपाललाई 'आतंकवादको हब' मान्ने अमेरिकी धारणा कसरी परिवर्तन भयो ?
लकडाउनपछि आफ्नो मुलुक फर्किएका भारतीय मजदुर सम्पर्कमै आएनन्, रेडजोनमा परेका स्वदेशकैलाई ल्...
उद्योग चलाउनै मुस्किल
सात दशकयताको दलीय तानातानको शिकार बन्दै आएको नागरिकता मुद्दामा यसपल्ट पनि विगतकै राजनीतिक ...
नागरिकतामा किन सधैँ किचलो ?
केन्द्रीय अनुसन्धान ब्युरो, बाग्मती प्रदेशसहितको सिन्धुपाल्चोक, काभ्रे र प्रदेश २ सर्लाहीब...
आश्रममै रहे पनि किन पक्राउ पर्दैनन् बमजन ?
मुख्यमन्त्री शंकर पोखरेललाई प्रदेशमा आएर केन्द्रीय भूमिका गुम्ने भय, पार्टी इन्चार्ज र अर्...
ओलीका ‘अलराउन्डर’ विश्वासपात्र
कोरोना महामारीले खर्च घटाउन र प्रशासनलाई चुस्त राख्न सबक सिकाए पनि अनावश्यक खर्च कटौतीमा भ...